Innovaties

Innovaties

Concepten voor de toekomst, innovatief en realistisch

Full electric

Woningen worden vandaag de dag zeer goed geïsoleerd en dat wordt met de dag nog beter.

We hebben dus straks om onze woning te verwarmen niet zo gek veel energie meer nodig. Een kleine elektrische ketel van 1 tot 3 kW zou dan voldoende kunnen zijn om de warmtevraag te dekken van een normale eengezinswoning. Middels een driewegklep kan deze ketel ook een tapwaterboiler (indirect gestookt) verwarmen van bijvoorbeeld 200 liter, voor deze boiler staat nog een voorgeschakelde zonneboiler die door thermische zonnepanelen het tapwater verwarmt of voorverwarmt. PV panelen dekken dan de stroomvraag van de elektrische elementen (elektrische ketel).

Natuurlijk gebruikt u met een warmtepomp veel minder energie dan met een elektrische ketel en/of boiler. Sommige wetenschappers voorspellen dat de toekomst toch deze kant op zou kunnen gaan. Een elektrische ketel is immers een stuk minder gecompliceerd dan een warmtepomp. Bovendien hoeft u niet te boren voor een bron en/of hebt u buiten geen ventilatorgeluid zoals bij een lucht/water warmtepomp.

Gasloos wonen is de toekomst

De ambitie voor het terugbrengen van de CO2 uitstoot in Nederland is groot. We zien steeds meer nieuwbouwwijken die duurzaam worden verwarmd en gekoeld. Het alternatief met warmtepompen timmert hard aan de weg.

Het is niet meer vanzelfsprekend om voor nieuwe wijken een gasnet aan te leggen. De redenen daarvoor:

  • De zekerheid van de levering van gas staat onder druk.

  • Elektrische energie wordt steeds goedkoper mede door de inzet van wind en zon.

  • De eisen en normen op gebied van energie worden strenger en zijn steeds moeilijker te halen met aardgas.

Netwerkbeheerders en gemeenten zien dit. Nieuwe woonwijken worden daarom vaak al niet meer aangelegd met gasnetten. Investeringen in gasnetten verdienen zich namelijk niet meer terug. Een ommekeer is onvermijdelijk. Al helemaal wanneer in 2021 de BENG-norm in werking treedt.


De BENG-norm

BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen en vervangt straks de huidige EPC energieprestatie-eis. De BENG stelt normen aan het maximum verbruik van primaire energie en het minimum aandeel hernieuwbare energie. Je kunt dan in theorie nog steeds kiezen voor een gasketel maar dan moet er gecompenseerd worden en is er bijvoorbeeld een groot aantal PV-panelen nodig om binnen de norm te blijven. Het gevolg hiervan is dat het gebruik van gas niet meer de goedkoopste en makkelijkste optie is.


De warmtepomp wordt de nieuwe ketel

Voor woningen is de warmtepomp een zeer interessante optie binnen de BENG en het zou ook wel wel eens de nieuwe standaard kunnen worden voor verwarming (en eventueel koeling). Ga maar na: de BENG stelt een beperking aan het verbruik van primaire energie. Efficiënt elektriciteitsverbruik is dus cruciaal om aan deze eis te voldoen. De warmtepomp is in staat om efficiënt warmte op te wekken, waarbij 1 aandeel elektriciteit wordt omgezet in 4 delen warmte. Daarnaast is het aandeel hernieuwbare energie een eis in de BENG. Omdat een warmtepomp de opgewekte warmte of koude uit de omgeving haalt (lucht, bodem of grondwater) is deze energie aan te merken als hernieuwbaar.


De warmtepomp met zonnepanelen: een gouden combinatie

Op de twee belangrijkste eisen uit de BENG gooit de warmtepomp dus hoge ogen. Bijkomende pluspunten van een warmtepomp: het is een schone techniek (dus geen uitstoot van roet, fijne deeltjes, NOx) en het is op dit moment als enige apparaat in staat om zowel warmte als koeling te leveren. Door een combinatie met zonnepanelen is de elektrische voeding van de warmtepomp ook nog eens heel duurzaam.

Nul op de meter woningen

Met NOM woningen wordt steeds meer geëxperimenteerd. De keuze voor ketels en airco is dan helemaal niet meer interessant, aangezien het compenseren met zonnepanelen gewoonweg te duur wordt en de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt enorm is. Ze passen niet meer op het dak van een gemiddelde woning.

Gasloos wonen blijkt nu al concurrerend met ketels. Je ziet dat een combinatie van warmtepompen en zonnepanelen prima scoort op de BENG criteria. De exacte invulling is afhankelijk van de lokale omstandigheden en het soort woningen. Maar in alle gevallen is de conclusie: gasloos wonen is niet alleen mogelijk, het is zelfs voordeliger onder de aankomende energieprestatie normen.

(bron: www.iftechnology.nl)


©2021 P. van der Niet Katwijk B.V. Alle rechten voorbehouden.

©2021 P. van der Niet Katwijk B.V. Alle rechten voorbehouden.